Escola Súnion

Responsabilitat
Qui som?
Origen
Pep Costa-Pau
Valors
Responsabilitat
Confiança
Convivència
Escola catalana i laica
Sistema
pedagògic
El grup natural
L'horari canviant
El paper dels educadors
El muntatge didàctic
Inscripció
ESO
Batxillerat
Viu Súnion
Esports
Idiomes
Coral
On som?

Inscripció a l'ESO

ESO

Informació i
preinscripció

Súnion té a disposició per al 1r d'ESO del curs 2025-2026 cent vint places escolars. Com a escola concertada, aquestes places s'adjudiquen seguint les normes d'admissió establertes pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Consorci d'Educació de Barcelona .

A partir del mes de novembre del 2024, es convoquen reunions informatives de presentació del projecte educatiu de Súnion. Per assistir-hi, cal omplir el formulari adjunt o fer la demanda a través del telèfon 93 405 12 24; posteriorment, rebreu la convocatòria corresponent a través del correu electrònic. La reunió té una durada aproximada de dues hores i és convenient que hi assisteixi, també, el possible futur/a alumne/a.

 

El període informatiu per a l'ESO ha finalitzat.Per a qualsevol consulta, truqueu a l'Escola.

La preinscripció és en format telemàtic, presentant-hi la sol·licitud corresponent segons el calendari establert per l'Administració. No cal lliurar cap documentació presencialment al centre educatiu que indiqueu en primera opció.  

Si en un centre educatiu es reben més sol·licituds que places disponibles, s'aplicaran uns barems d'admissió. 

Per a més informació, contacteu amb:


Enllaços d'interès:

Inscripció al Batxillerat

Batxillerat

Informació i
matriculació

Per al curs 2025-2026, Súnion disposa de places escolars a 1r de Batxillerat en totes les seves modalitats:

  • CIÈNCIES I TECNOLOGIA
  • HUMANITATS I CIÈNCIES SOCIALS
  • ARTS

Podeu consultar el detall de la nostra oferta de matèries de cada modalitat, més avall, en els enllaços d'interès.

El Batxillerat és l’etapa educativa que completa el procés de formació dels nois/es, a les portes de la seva majoria d’edat. A Súnion, les finalitats d’aquesta etapa són:

  • l'educació de la llibertat i de la responsabilitat
  • la consecució de la màxima cultura possible
  • l'assoliment de la maduresa intel·lectual bàsica
  • la socialització i l'aprenentatge de la convivència
  • l'habilitació per als estudis posteriors.
Si esteu interessats a conèixer com s'organitza el projecte educatiu de Súnion per tal d'assolir aquestes finalitats durant l'etapa del Batxillerat, podeu assistir a una de les reunions informatives, que farem a partir del mes de gener de 2025, per a nous alumnes en l'etapa del Batxillerat. Per inscriure-us a la cita, cal que ens envieu la informació que us demanem al formulari adjunt. A continuació, sereu convocats a través del correu electrònic a la propera reunió informativa que té una durada aproximada de dues hores i a la qual és convenient que l'alumne/a hi assisteixi. 

Per a més informació, en temes administratius:

Si la informació que necessiteu és de tipus pedagògic, contacteu amb:


Enllaços d'interès:

Qui som?

Qui som?

A l’editorial del primer número de la revista de Súnion,
Cartipàs, en Pep Costa-Pau hi explicava l’origen
del nom de l’Escola.

SÚNION és el nom d’un cap geogràfic de l’Àtica, regió de Grècia que s’enfonsa dins el mar Egeu. Al bell cim, arran del mar s’hi alcen les columnes dòriques d’un temple dedicat a Posidó, déu del mar.

Les columnes són de marbre de Làurion i es conserven sorprenentment blanques malgrat la pàtina de la intempèrie de tant de temps. Destaquen, bellíssimes, sobre el fons infinit i blavíssim del cel i del mar. Les sortides i les postes de sol reverberen suggestivament damunt les seves arestes, que semblen estremir-se amanyagades per tanta llum.

Antics grecs, gent marinera i feta a l’emigració, saludaven amb llàgrimes d’enyorament, quan es feien mar enllà, les columnes de Súnion, darrera visió de la seva pàtria. I les tornaven a saludar amb crits d’entusiasme quan, de retorn, era el primer far de la pàtria que albiraven. Per als qui s’acomiadaven i per als que retornaven, les columnes de Súnion eren, doncs, el darrer i el primer signe de la seva llar. Súnion era l’evocació simbòlica de la pàtria.

Antics catalans, a l’Edat Mitjana, gent marinera també i feta a l’emigració, van viure molt temps (eren temps de conquestes) al ducat d’Atenes. Ells també saludaren, amb entusiasme, sí, i amb nostàlgia també, aquestes mateixes columnes. Emigrants de Catalunya, fets a la mar, fa molts i molts anys sentiren les columnes de Súnion, ells també, com el primer i el darrer signe d’una nova llar catalana vora el mar, al cor del Mediterrani.

No fa tant temps, durant la Renaixença, poetes i savis de la nostra terra desvetllaren l’enyorament antic del Mediterrani. La dissort ibèrica feia reviure en la consciència dels catalans la crida secular de la seva vocació històrica oberta al mar i a Europa... Súnion tornà a ser, en boca dels poetes, l’evocació d’un passat que no s’havia d’haver oblidat i que calia ressuscitar per tal que aquesta nostra trista, pobra, bruta i dissortada pàtria esdevingués solidària d’una Europa i d’un mar que li feren de bressol en néixer.

Fa quatre anys –temps molt difícils per a la nostra identitat catalana- quan començàvem l’Escola, vam pensar que, posats a triar-li un nom, el de Súnion podia molt bé ser l’humil suggeriment, per a qui ho volgués, que la nostra petita pàtria pot ser molt gran si aconsegueix de fer-se solidària amb la seva història, amb el seu Mediterrani, amb la seva Europa.

"El Nom”. Pep Costa-Pau
Cartipàs. Revista núm. 0, 19 de desembre de 1977

Pep Costa-Pau

Va néixer el 4 de gener de 1937 a Garriguella (l’Alt Empordà). Als deu anys ingressà al seminari de Girona on va adquirir una extensa i profunda formació humanística, filosòfica i teològica que completà, posteriorment, a la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona.

La seva primera tasca docent l’exercí a l’escola Patmos de Barcelona. Allà va impartir classes fonamentalment al curs d’orientació universitària (COU), que corresponia al segon de batxillerat actual. El record que d’en Pep queda d’aquell període està associat al d’un mestre d’una intensa, completa i innovadora acció educativa.

L’any 1973 va endegar el projecte de creació d’una nova escola catalana per a adolescents que havia de fer realitat les seves idees i propostes d’innovació didàctica i pedagògica. L’any 1974 naixia Súnion.

En Pep, a més de fundador de l’Escola, n’exercí el càrrec de director fins a la seva mort el 6 de març de 1986.

Valors

Valors

Responsabilitat
i confiança

Súnion és una escola per a adolescents que té com a objectiu fonamental educar la responsabilitat dels seus alumnes, és a dir, l’adquisició de l’autonomia personal bàsica en el camí cap a la maduresa. Per tal d’assolir-ho, l’Escola crea un entorn de confiança i de llibertat que fa que els nois i noies siguin conscients de la responsabilitat que tenen i, d’aquesta manera, aprenen a gestionar-la.

Aquest aspecte condiciona tota l’organització del projecte educatiu. Així, per posar només alguns exemples, els nois i noies entenen que l’Escola hi confia quan han de formar els grups naturals que serviran per organitzar totes les activitats escolars que faran o, també, quan han de canviar d’espai, al final de cada classe. Noten que se’ls fa confiança quan troben la porta d’entrada sempre oberta, quan se senten corresponsables de la gestió escolar durant les sessions setmanals de tècniques i manteniment o, també, quan poden fer ús de tots els espais escolars, un cop han acabat les activitats i fins a les vuit del vespre. Tot això, acompanyat d’una intensa acció tutorial, propera, implicada i competent, que educa la llibertat dels nois i noies per tal que aprenguin a ser responsables i, per tant, efectivament autònoms, mentre es fan grans.

Convivència

Al marge de la responsabilitat i l’autonomia, un altre objectiu que orienta el projecte educatiu de Súnion és la voluntat d’educar la capacitat dels nois i noies per treballar en equip, col·laborar entre iguals o cooperar en projectes compartits, d’una banda, i, de l’altra, ser capaços d’empatitzar i ser solidaris davant de conflictes que afecten tercers. L’Escola és la comunitat on cada alumne hi aprèn a conviure, prenent els valors de la igualtat i el respecte com a principis bàsics.

Escola catalana
i laica

La llengua pròpia de l’Escola és el català: és la llengua de l’ensenyament i de l’aprenentatge i de les diverses activitats educatives. Súnion fomenta l’aprenentatge del català, en promou l’ús social i treballa per tal que l’alumnat sigui competent lingüísticament tant en l’expressió oral com l’escrita. L’objectiu del currículum escolar és garantir que, en finalitzar l’etapa de l’ESO, s’assoleixi el ple domini d’ambdues llengües oficials,el català i el castellà.

L’Escola és neutra respecte de les conviccions polítiques i religioses. La laïcitat garanteix la llibertat de consciència de tothom i la lliure expressió de les conviccions pròpies dins del respecte a les dels altres. Per tal de garantir als alumnes la major objectivitat possible davant la diversitat de les visions del món, Súnion fomenta l’esperit crític al voltant de qualsevol aspecte científic, religiós o polític a través del debat entre tots els membres de la comunitat escolar.

Sistema pedagògic

Sistema
pedagògic

El sistema pedagògic de Súnion, orientat a la consecució
dels valors de l’Escola, té quatre elements fonamentals que
s’interrelacionen de manera que és impossible de descriure’n
un sense referir-se als altres.

El grup natural

Cada alumne de Súnion forma part d’un grup que es constitueix lliurement a partir de les afinitats establertes entre els seus membres; és per aquest motiu que se l’anomena natural. El grup ha de tenir al voltant de vuit components.

La vida de l’adolescent és plena de canvis, d’interrogants i de descobertes. El grup natural, a través dels vincles especials que el conformen, esdevé el centre de la vida escolar de cada noi i cada noia, un lloc que cal cuidar perquè sent que hi pertany. El grup natural és, doncs, garantia de seguretat i d’ajuda. En el marc del grup natural, l’alumnat es comporta més tal com és, de manera que les situacions personals i de relació amb els altres es manifesten més nítidament, la qual cosa facilita la intervenció educativa a través de l’acció tutorial.

Amb el grup natural l’alumnat aprèn a conviure i a establir relacions entre iguals, a treballar en equip i, en definitiva, a aprendre en grup.

Cada un dels components del grup natural assumeix davant dels seus companys i companyes dues responsabilitats ben concretes: la funció de monitor/a d’una de les matèries i la funció de delegat/da d’un dels serveis escolars.

D’una banda, el monitor/a gestiona activitats de la matèria que el grup ha de fer cooperativament, participa en el disseny del seu currículum i fa d’enllaç entre el professor/a i els companys de grup. Per altra banda, cada membre del grup, en tant que delegat/da d’un servei escolar, participa en el funcionament general de l’Escola. En total hi ha nou serveis de gestió: editorial, medi ambient, audiovisual, informàtica, laboratori, comunicació, coordinació, equipament i intendència.

L'horari canviant

L’Escola és oberta des de les vuit del matí fins a les vuit del vespre. L’horari d’activitats lectives és, de dilluns a divendres, de dos quarts de nou a dos quarts de dues, i les tardes dels dilluns, dimarts i dijous de tres quarts de tres a les cinc, per als alumnes d’ESO, i les de dimarts i dijous, en el mateix horari, per als alumnes de Batxillerat.

L’hora d’inici i finalització de les activitats és la part fixa de l’horari escolar. La seqüència i el format de les activitats lectives que ocupen aquest horari, el que passa des que comencen les activitats fins que les acaben canvia cada setmana per tal de garantir les millors condicions per a l’aprenentatge: fer que l’espai i el temps s’adaptin a les necessitats dels educadors. Aquesta és la raó de ser de l’horari canviant de Súnion.

L’organització dels alumnes en grups naturals permet que les activitats escolars, que habitualment es fan en blocs de quatre grups naturals cadascun, es puguin fer també amb un nombre variable d’alumnes depenent del nombre de grups naturals que s’hi convoquin: d’un en un, de dos en dos, de vuit en vuit...

A cada matèria del curs li correspon un temps total d’activitat a la setmana. Però la diversitat de competències que cal aprendre, així com els diferents objectius que es pretenen assolir, fan convenient que tant la durada de cada activitat com el nombre de grups naturals convocats per dur-la a terme puguin ser variables.

L’horari canviant permet organitzar, de manera funcional i flexible, l’agrupament dels alumnes que han d’assistir a cada activitat escolar, la durada de cadascuna i l’espai on han de tenir lloc, de manera que hi hagi les condicions òptimes per a l’aprenentatge.

El paper dels
educadors

El professorat és, fonamentalment, qui organitza el procés d’aprenentatge dels alumnes. La seva activitat, encaminada a crear les condicions òptimes en què s’ha de desenvolupar aquest procés, se centra en tres aspectes.

  • El didàctic, com a responsable de l’aprenentatge d’una matèria.
  • El pedagògic, com a conseller (tutor) de tres o quatre grups naturals.
  • El de la gestió escolar, com a responsable d’una àrea de servei escolar.

A Súnion, la tutoria és desenvolupada, principalment i de manera col·legiada, pel Consell Pedagògic de cada curs format pels consellers i conselleres i dirigit per la coordinadora o coordinador del curs.

Cada conseller és responsable del seguiment integral (personal, acadèmic i social) dels nois i noies de tres o quatre grups naturals creant un entorn de confiança amb cada alumne i amb cada grup natural que és la base del bon clima de convivència dins la comunitat escolar. L’acció tutorial del Consell Pedagògic i del conjunt del professorat, en col·laboració amb les famílies, contribueix a l’assoliment de les competències personals, emocionals i socials de l’alumnat necessàries per poder desenvolupar-ne el projecte personal, acadèmic i professional.

En el camp de l’acció tutorial i, concretament, en el seguiment personal i l’acompanyament dels nois i noies, Súnion ha optat per l’extensió d’aquesta responsabilitat a tot el professorat de l’Escola. Això permet afrontar amb garanties les situacions que es presenten en el dia a dia de la vida de l’alumnat a l’Escola a través del treball de tot l’equip i referma, per damunt de tot, el compromís professional en l’educació integral dels nois i noies. Les conselleres i consellers són els dipositaris d’aquesta feina de seguiment de tot l’equip per tal de poder fer un bon acompanyament de cada alumne. A més, Súnion disposa d’un servei de psicopedagogia amb funcions d’assessorament i orientació, que dona suport a aquesta tasca col·lectiva de tots els educadors.

El Consell Pedagògic també és l’encarregat d’organitzar les activitats per a la formació dels alumnes sobre una sèrie de temes d’important valor educatiu. Entre d’altres:

  • els valors democràtics
  • el medi ambient i la sostenibilitat
  • la sexualitat
  • els hàbits alimentaris
  • l’educació per a la salut: el consum de tabac, alcohol i drogues
  • els conflictes de gènere
  • la diversitat cultural
  • els estudis posteriors i les professions

El muntatge
didàctic

Per a un bon aprenentatge cal:

  • que l'alumnat tingui un paper actiu i el professorat, exerceixi una direcció precisa;
  • tenir els recursos organitzatius i tècnics adequats i
  • comptar que el treball sigui en grup també.

Hi ha tres tipus d’activitats escolars que apareixen identificades a l’horari: les que són protagonitzades pel professorat, aquelles en què l’alumnat i el grup natural en són els protagonistes i les que es dediquen exclusivament a l’avaluació.

El material didàctic està elaborat pel professorat i es divideix entre el dossier, que inclou els continguts que es desenvolupen a través de les activitats, i tots els recursos digitals plenament coordinats, integrats i emmagatzemats a la intranet de l’Escola.

El ritme regular de treball i estudi i el fet de donar comptes contínuament (avaluació contínua) de tot allò que s’aprèn no només és una bona estratègia d’aprenentatge, sinó que, a més, afavoreix l’hàbit de la disciplina personal i n’estimula la responsabilitat.

La didàctica té present l’atenció a la diversitat de l’alumnat amb l’aplicació de mesures curriculars, metodològiques, organitzatives i psicopedagògiques d’acord amb les seves necessitats objectives.

Viu Súnion

Viu Súnion

Esport

Podeu consultar l'oferta de l'esport extraescolar, les informacions específiques i tarifes a continuació. Podeu també imprimir i omplir la butlleta d'inscripció que trobareu i fer-la arribar al responsable del servei d'esport extraescolar de l'escola per correu electrònic.

Si voleu més informació podeu consultar la pàgina web del Consell de l'Esport Escolar de Barcelona on trobareu els calendaris, resultats i classificacions dels diferents equips de l'escola Súnion.


Inscripció als esports extraescolars:

Més informació:

Persona de contacte:

Idiomes

Anglès i francès extraescolars

L'aprenentatge de l'anglès i del francès pot reforçar-se i ampliar-se amb les corresponents activitats extraescolars que a Súnion gestiona l'escola d'idiomes del CIC. Les activitats es duen a terme els dimecres d'1/4 de 3 a les 5 de la tarda en grups reduïts i per nivells.



Més informació:

Coral

La coral dels adults dirigida per Daniel Zoppetti assaja cada dilluns, de 8 a 2/4 de 10 del vespre. La Coral actua cada curs, a les Festes d'Hivern al Fòrum de l'Escola. En aquest formulari, us hi podeu inscriure.

Vols incorporar-te a la Coral Súnion?

On som?